Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Yerleşkesi Tavşanlı Yolu 10. km KÜTAHYA
14 Mart Tıp Bayramını Coşku ile Kutladık
"BENİ TÜRK HEKİMLERİNE EMANET EDİNİZ" SÖZÜ HATIRLATILDI
Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Çekirdekçi yaptığı konuşmada, sözlerine sağlık çalışanlarının hak ettikleri saygıya ve olumlu yaşam koşullarına bir an önce kavuşmalarını umut ederek başlamak istediğini ifade edip, tüm sağlık çalışanlarının Tıp Bayramı'nı kutladı. Çekirdekçi, Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Beni Türk hekimlerine emanet ediniz." sözünü hatırlattı.
"SİZ VARSANIZ TÜRKİYE SAĞLIKLI VE GÜÇLÜ"
Dekan Vekili Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Tekşen ise yaptığı konuşmada, tüm sağlık çalışanlarının gününü kutlayarak başladı. Tekşen konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu anlamlı günde üniversitemizin çatısı altında bir arada olmaktan duyduğumuz mutluluğu paylaşmak istiyorum. 14 Mart ve diğer önemli günlerin neden bu seçilmiş tarihlerde kutlandığına dair inceleme yaptığımızda karşımıza çok ilginç detaylar ve olaylar çıkmakta. Pek çok ülke kendi toplumsal ve tarihsel özellikleri çerçevesinde belirledikleri tarihlerde Tıp Bayramını veya Doktorlar Gününü kutlamaktadır. Bu tarih ülkemizde 14 Mart olarak belirlenmiştir. Neden 14 Mart diye sorduğumuzda tek bir olay değil, 14 Mart tarihinde olan ve birbiriyle bağlantı önemli olaylar karşımıza çıkmakta. Bu tarihlerden ilki 14 Mart 1827 olup, nitelikli ve çağdaş bir tıp eğitiminin sağlanması amacıyla II. Mahmut tarafından ilk tıp okullarının açıldığı tarihtir. Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire isimli bu okullar tıp eğitiminde kısa sürede başarı sağlamışlardır. Daha sonra bu okullar Mekteb-i Tıbbiye adı altında birleştirilmiştir.
1903 tarihinde ise Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane adı altında eğitim veren bu okula II. Abdülhamid tarafından büyük bina yaptırılmış ve hizmete açılmıştır. Bu ihtişamlı bina ve içinde eğitim gören tıbbiyeli öğrenciler Çanakkale Savaşında, Kurtuluş Savaşında önemli görevler üstlenmiştir.
1915’te okulun tüm hocaları ve öğrencileri silah altına alınmış, bir kısmı Çanakkale cephesine gönderilmiş, bir kısmı hastanelere görevlendirilmiştir. Okul 1 yıl süre ile zorunlu olarak kapatılmış ve o yıl mezun verememiştir. 1915’te okula kayıt yaptıran 1. sınıf öğrencilerinin büyük kısmının Çanakkale’de şehit olduğu tarihi belgelerde geçmektedir.
3 Şubat 1919 tarihi de Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane ve öğrencileri için önemli bir tarihtir. İstanbul’un işgalinden hemen sonra okul binası işgal güçleri tarafından ele geçirilmiş ve askeri merkez haline getirilmiştir. Bunu kabul etmeyen tıbbiye öğrencileri 14 Mart 1919’da ilk tıp okullarının açılışının 92. yıl dönümünü kutlamak amacı ile tören düzenlemiş ve aynı zamanda işgali protesto etmiştir. Bağımsızlığın kazanılmasından sonra 14 Mart 1921’de ikinci kez Tıp Bayramı büyük bir coşku ile kutlanmıştır. Tıbbiyelilerin başlattığı bu güzel gelenek bu güne dek sürmüştür.
O yıllarda hekimlerin ve tıp öğrencilerinin yaşamları pahasına gösterdiği bu cesarete ve özveriye iki yıldan beri yaşadığımız pandemi sürecinde canlı tanıklık ettik. Düşman farklı olsa da hekimlerimiz ön safhalarda büyük bir emek ve özveri ile çalıştılar. Bazı hekimlerimiz, Kurtuluş yıllarında olduğu gibi, ardında hiç bilemeyeceğimiz hikayeler bırakarak aramızdan ayrıldılar. Hepsini saygı ile anıyor, ruhları şad olsun diyoruz.
Siz hekimlerimiz varsa üniversitemiz ve fakültemiz var. Siz varsanız Kütahya sağlıklı ve güçlü. Siz varsanız Türkiye sağlıklı ve güçlü. Çünkü temel hakkımız olan yaşam hakkımızla sıkı sıkıya bağlı sağlık hakkımızı sizler destekliyorsunuz. Mustafa Kemal Atatürk'ün belirttiği gibi kendimizi ülkemiz hekimlerine koşulsuz olarak emanet edebilmenin onurunu yaşıyoruz, gönülden teşekkür ediyoruz
Sevgili öğrencilerimize teşekkür ediyoruz, size tıp eğitimi ve tıp terbiyesini veren hocalarınızı hep rehber almanızı, onları hiç bırakmadan takip etmenizi tavsiye ediyoruz"
Program müzik dinletisiyle devam etti. Sağlık alanındaki çalışanlar ve öğrenciler, pandemi döneminde yaşadıkları yoğun iş temposu stresini eğlenerek atmaya çalıştılar.
Rektör Prof. Dr. Vural Kavuncu ile Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. Cem Algın ve Prof. Dr. Duygu Perçin Renders, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen 14 Mart Tıp Bayramı etkinliğine katılım sağladı.
Son Haberler
“Kanserde Erken Tanı ve Tarama“ Paneli Gerçekleşti
“Kranial Sinir Bozukluklarında Semptomlar” Başlıklı Klinikle Entegre Oturum Gerçekleşti
İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ensar Durmuş Öğrencilerimizle Buluştu
KSBÜ, TOD 58. ULUSAL KONGRESİ‘NDE TEMSİL EDİLDİ
Tıp Fakültesinden Paydaşlarla Güçlü İş Birliği Adımları
Tüm Manşetler