Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Yerleşkesi Tavşanlı Yolu 10. km KÜTAHYA
KEMİK YAŞINI BELİRLEYEN YAPAY ZEKA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLDİ
Fakültemiz Radyoloji Anabilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Gedik ve ekibi, sol el röntgenlerinden kişinin kemik yaşını belirleyebilen bir yapay zekâ karar destek sistemi geliştirdi.
Geleneksel yöntemlerle kemik yaşı, kişilerin sol el röntgenleri çekilerek kemik yaşı atlasındaki standart görüntüler ile karşılaştırılması suretiyle radyolog hekimler tarafından tespit edilmektedir. Ancak geliştirilen yapay zeka karar destek sistemi, kemik yaşı atlasına ihtiyaç duymadan, kendi algoritmaları ile kemik yaşını otomatik olarak belirleyebilmektedir. Çocuklarda üç buçuk ay, yetişkinlerde ise iki yıl hata payı ile yaklaşık yüzde 96 doğruluk oranında kemik yaşı tespiti yapabilen bu sistem, Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin hastane bilgi yönetim sistemine entegre edilmiş olup, bir yıl süreyle hastane hekimleri tarafından kullanılabilecektir. Hekimler, www.kemikyasi.com web sitesinden bu sistemden ücretsiz olarak yararlanabilecekler.
Geliştirilen bu sistem, Dr. Mehmet Ali Gedik ve Şahin Şahinde Atlanoğlu (Radyoloji AD), Prof. Dr. Hüdaverdi Küçüker (Adli Tıp AD), Dr. Öğr. Üyesi Damla Geçkalan (Pediatri AD), Dr. Cüneyt Özdemir (Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği) ve Doç. Dr. Yılmaz Kaya (Batman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği) gibi çeşitli disiplinlerden uzmanların yer aldığı bir ekip tarafından yaklaşık bir buçuk yıllık bir çalışma sonucu TÜBİTAK projesi olarak geliştirilmiştir.
Karar destek sisteminin geliştirilmesi için oluşturulan veri seti, Türkiye’nin tüm coğrafi bölgelerinden yaklaşık 40 bin sol el bilek röntgen görüntüsü içermektedir. Sistem, özellikle çocuklarda büyüme ve gelişme takibinde, adli tıpta mağdur ve suçluların yaş tespitinde, mültecilerin yaş tespitinde yaygın olarak kullanılması beklenmektedir.
Proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Gedik, bu karar destek sisteminin geliştirilmesinde multidisipliner bir ekiple çalışmanın önemini vurgulayıp, tüm ekip arkadaşlarına teşekkür ederek önümüzdeki dönemde radyoloji ve sağlık alanında yeni yapay zeka projeleri ile çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.
09.07.2024
Son Haberler
Doç. Dr. İsmail Bıyık Fransa’da Endometriozis Cerrahisi Eğitimi Aldı
“Olgu Örnekleriyle KOAH’a Yaklaşım” konulu panel düzenlendi.
Program Değerlendirme Eğitimine Katılım Sağlandı
PDÖ Eğitici Eğitimi Başarıyla Tamamlandı
Cerrahi Bilimler Anabilim Dalı Başkanları Kahvaltıda Bir Araya Geldi
Tüm Manşetler