Prof. Dr. Said ALTIKAT (Anabilim Dalı Başkanı) |
Prof. Dr. Fatma Emel KOÇAK |
Doç. Dr. Fatih KAR |
Doç. Dr. Ayşe KOÇAK SEZGİN |
Dr. Öğr. Üyesi Fatmagül CAN |
Arş. Gör. Dr. Mustafa KIRÇA |
Dr. Yavuz ÇOBAN |
Dr. Zehra YAVUZ |
Dr. Büşra Nur ALTIKAT |
Tarihçe
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümüne bağlı Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı 2011 yılında kurulmuştur. Anabilim Dalımızda iki Profesör, iki Doçent, bir Doktor Öğretim Üyesi, bir araştırma görevlisi, iki tıpta uzmanlık öğrencisi ile akademik ve klinik faaliyetler sürdürülmektedir. Anabilim Dalı Başkanlığı Kasım 2021’den itibaren Prof. Dr. Sayid Altıkat tarafından yürütülmektedir. Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı, bilim ve teknolojideki son gelişmeleri göz önüne alarak 2023 yılında lisansüstü programını güncellemiştir. Probleme Dayalı Öğrenim (PDÖ) ilkeleri doğrultusunda Tıp Fakültesi eğitim-öğretim programı yenilenmiştir.
Yer ve Altyapı
Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Bilimler Binasında yer almaktadır. Bünyesinde 65 kişilik bir Tıbbi Biyokimya lisans ve lisansüstü öğrenci pratik uygulama salonu, bir adet araştırma laboratuvarı, öğretim üyelerine ve uzmanlık öğrencilerine ait çalışma odaları yer almaktadır.
Çalışma Konuları ve Hizmet Alanları
Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Tıp Fakültesi öğrencilerine, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik, Ebelik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetetik Bölümlerine, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Adli Bilimler ile Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Lisans düzeyinde Biyokimya eğitimi vermekte, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü öğrencilerine ve Tıpta Uzmanlık öğrencilerine lisansüstü düzeyde eğitim vermektedir.
Eğitim faaliyetlerinin yanı sıra klinik uygulamalarda Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merkez Biyokimya Laboratuvarının işleyiş ve yönetimi Prof. Dr. Fatma Emel Koçak başkanlığında Anabilim Dalı öğretim üyelerimiz tarafından yürütülmektedir. Günde ortalama 2500 hastaya 365 gün 24 saat hizmet veren Laboratuvar modern donanımına 2013 yılında ulaşmış ve 2022 yılından itibaren Tıpta Uzmanlık eğitim yetkisi almıştır.
Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı’nın misyonu; sağlık ve eğitim sektöründe en üst düzeyde klinik laboratuvar hizmeti sunmak, sağlık kalitesini artırmak, çalışanların değişimlere, gelişmelere ve yeni teknolojilere uyumunu sağlamak, bilgi ve becerileri artırarak sürekli iyileşme ve kalitenin yükseltilmesi çalışmalarında bulunmak, referans laboratuvar olarak hizmet etmek, bilimsel çalışmalara destek olmak ve klinisyenlere laboratuvar sonuçlarının yorumlanmasında konsültasyon hizmeti vermektir.
Laboratuvarlarımız;
Biyokimya Laboratuvarı,
İdrar Laboratuvarı,
Hormon Laboratuvarı,
Hematoloji Laboratuvarı,
Koagülometrik Analizler Laboratuvarı,
Nefelometrik Analizler Laboratuvarı,
Kan Gazı Analiz Laboratuvarı,
Protein Elektroforezi ve İmmünfiksasyon Elektroforez Laboratuvarı,
Toksikoloji Laboratuvarı (LCMS/MS),
Öğrenci Pratik Eğitim ve Araştırma Laboratuvarımız bulunmaktadır.
ELISA Laboratuvarı
Akademik Faaliyetler
Eğitim öğretim çalışmalarına ek olarak bilimsel araştırmaların da üstün performansla yürütüldüğü Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalının kuruluşundan bu yana Uluslararası indekslere geçmiş 400’ün üzerinde makalesi, 200 üzerinde bildirisi, kitap ve kitap bölümleri yayınlanmıştır. Yayınlara yapılan toplam atıf sayısı 2000’in üzerindedir. Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı’nda yer alan öğretim üyelerimiz Ulusal ve Uluslararası projelerde yürütücü ve araştırmacı olarak görev almıştır. TÜSEB, TÜBİTAK ve AB proje destekli araştırmalar sürdürülmektedir. Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı; Türk Klinik Biyokimya, Türk Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanları Derneklerinin yapmış olduğu organizasyonlarda ve faaliyetler aktif olarak yer almaktadır.